uuunmmmn»uwmmnm
for the adoption of four infants, The wife (a Papuan native)
numumnuuuunummnm
that the female child BOREIS was fathered by Frank Griffin
and $he female child BEATRICE and the male children JERNARD
and LAURENCE HATWE werd fathered by Bernard MelMahon Ritchie.

& ___The prineipal question to be decided first is whether
these children are matives within the meaning of the Adoption

of Children Ordinance 1951-1956 or not. If they are, on a
proper construction of that Ordinance, "natives,” them they are
beyond the ambit of the Ordinamee, Section 4 reading as followsie
"'Child’ means a person other than a native under the age of
twenty-one years,"® '

da. Section 6 of the Ordinances Interpretation Ordinance 1945-
1957 dofined "native® (in an Ordinance unless the contrary
intention appears) as meaning "An aboriginal inhabitant of the
ferritory ond includes a person who follows, adheres to, or
adopts the customs or who lives after the mammer of the
aboriginal inhabitants of the Territory.”

‘l_._ﬂl! ovidence in this matter satisfies me that the children

in question do not follow, adhere to or adopt the customs or
iive after the manner of the aboriginal inhabitants of the

Territory,

L_Dloao children are part native as the mother is an
Moriginal mative of the Territory. They are in fact what io

known locally ao mixed blood people. In my view mixed blood
Poople, unless they follow, adhere to or adopt the customs or

Mve after the manner of the aboriginal inhabitants of the
hﬁtory, are not for the purposes of the Adoption of Children
ce 1951-1956 natives and are therefore qualified for

Moption, 123
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§s 1 on fortified in my view by the fact that if the
Ordinance now being construed were an Ordinance of the Territery
d"‘ﬂ'l‘dﬁlhﬂiﬂﬂlﬂmsm-
nummcmmumm
applicable would quite clearly exelude part native children
from the ambit of the Adeption of Childrem Ordinence 1951-1956.

I Interestingly enough on the definition referred to it

would appear that a person having the ordinary Australian
parentage could come within the definition of the term “native”
by the nanmer of his living,

e 1 30 not think that comsent is required from tie ex
miptial fathers of the ohildren the subject of the Application
Mtwmmmsuxumunmuom.

Qe 1 meke a Joint Adoption Order in favour of the Applicants
in respect of the three children JEATRICE, BERNARD and
LAURENCE HAIME., Unfortunmately I cannot make amn Order in
respect of the eldest child ao her age i1s too great having
regard to the age of the father.

10, As vegards the surname of the children adopted pursuant
S0 this Order 1 feel a lively doubt as to whether the provisions
of the Ordinance enable me to make an Order since the Ordinance
refers to the alteration of the surname of the adopted child to
 that of the adopting parent an@ therefore reluctantly refuse
this part of the request by Mr. Whita.

3
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